Alles over Leer

Leer ofwel leder is een prachtig natuurproduct. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt.

Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten en verwerkt in onder andere meubelen. Er zijn niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Leertypen worden onderscheid op basis van de afwerking.

Op basis van de afwerking kunnen we de volgende leertypen onderscheiden:

– Vol-aniline leder

– Semi-aniline leder

– Gedekverfd leder

– Handwish leder

– Nubuck leder

– Pull-Up leder of By-cast leder

– Wax en/of geolied leder

– Pilotenleder

– Schapenleder

– Microleder

– Samengesteld leder

– Kunstleer

Vol-aniline leder: Meest natuurlijke ledersoort. Dit leder krijgt uitsluitend een vat-verving. De huiden worden als het ware in een vat gegooid met verf. Het is de meest natuurlijke (nerf)ledersoort en is bijzonder mooi. Het wordt gemaakt van de mooiste huiden met zo min mogelijk littekens. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Hoogste prijsklasse en zeer gevoelig voor vuil.

Semi-aniline leder: Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje) die aangebracht is na de vat-verving. Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn. Door de extra beschermlaag goed bruikbaar voor meubels.

Gedekverfd leder: Dit leder is voorzien van een dekkende verflaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder/niet opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming tegen vocht en knoeien. Dit type leder zeer praktisch in gebruik en wordt tegenwoordig voor ongeveer 90% van de leren meubels gebruikt. Er kunnen in dit leertype nog wel prijsverschillen zitten. Hoe dikker de verflaag, hoe minder je ziet van het leer, dit maakt het leer goedkoper, omdat hiervoor minder mooie huiden kunnen worden gebruikt. Meest gebruikt voor meubels.

Handwish leder: Handwishleder is ook een gedekverfde ledersoort waar een 2e verflaag in een andere kleur met de hand of met een machine over de 1e verflaag wordt gepoetst of gespoten. U kent dit leder van de Chesterfield meubelen. Het leder heeft geen effen uitstraling maar is gemeneerd. De charme van dit leder ligt in het feit dat de bovenste laag in het gebruik wat wegslijt.

Nubuck leder: Nubuck leder heeft de eigenschappen van een vol-aniline leder (meest natuurlijke vorm van leder), maar dan met een geschuurde toplaag, dit zorgt voor een veloursachtig effect.

Pull-Up leder en By-cast leder: Pull-up leder is zo gemaakt qua verving dat als u er in knijpt een andere kleur ontstaat en als u het dan weer loslaat weer naar de oude kleur teruggaat en voelt vettig aan. Deze verving wordt toegepast op normaal bovenleder.

Bij by-cast leder, dat nu veel verkocht wordt, kan ook een pull-up effect ontstaan, maar dit wordt verkregen door op splitleder een folie te plakken die dit effect geeft.

Wax en/of geolied leder: Dit type is meestal een volnerf ledersoort (kortom: meestal volaniline leder). Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden.

Pilotenleder: In feite is dit een gedekverfde/semi-aniline kwaliteit leder die in een later stadium is doorgeschuurd. Het leder vertoont hierdoor een robuust en redelijk ruw/veloursachtig uiterlijk. De leersoort is van nature dus al beter beschermd dan bijvoorbeeld een nubuck leder. Ondanks dit feit is het wel belangrijk dat de beschermlaag intact wordt gehouden, zonder de uitstraling van het leder te beïnvloeden.

Schapenleder: Een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder een beschermlaag. Schapenleder wordt pas geverfd nadat het meubel bekleed is. Doordat de huiden een stuk kleiner zijn, zijn kleur- en structuurverschillen niet te vermijden. Schapenleder heeft een andere structuur dan runderleder. Het is droger en stugger en de kans op kleine haarscheurtjes (ook wel craquelé-effect genoemd) is een stuk groter.

Microleder: Een materiaal waarbij er een microvezel doek (polyester stof) op een lederen ondergrond is verlijmd. De microvezel stof bovenop het leder geeft een stoer uiterlijk. Omdat de bovenlaag een stof van microvezel is voelt het warm aan en trekken vloeistoffen er moeilijk in waardoor het beter te reinigen is dan aniline leder. Doordat enkel de bovenlaag stof is en de basis uit leder bestaat vallen de plooien als een leder en voelt het aan als een warm leder. Het is een zeer goede en sterke vervanger voor aniline leder omdat het beter schoon te maken is maar wel een stoer en vriendelijk uiterlijk heeft.

Samengesteld leer: Samengesteld leder wordt gemaakt van een mengsel van leder en meestal ook andere materialen. Doordat er reststukken (bijvoorbeeld snijafval) wordt gebruikt is het leder goedkoper dan leder wat niet samengesteld is. Samengesteld leder heeft dezelfde print en dikte als leder wat niet samengesteld is, waardoor het verschil bijna niet te merken is, maar is een stuk goedkoper.

Kunstleer / imitatieleer: Kunstleder, nepleer of skai ziet eruit als leder maar is dit niet. Dit omdat het niet van dierenhuiden wordt gemaakt maar van andere materialen zoals katoen en polyester. Vaak is de bovenlaag van PU (polyurethaan), dit zorgt ervoor dat er niets in kan trekken en erg goed schoon te maken is. Het is niet zo warm en soepel als echt leder.

Elk leertype heeft zijn eigen kenmerken en vraagt zijn eigen onderhoud. Het is goed om dat mee te nemen in je keuze en te bedenken waar je leren meubel komt te staan. Staat je meubel bijvoorbeeld vaak in de zon, dan moet je rekening houden met verkleuringen.

Wil je advies voor welk leertype bij je past? Neem contact met ons op en we helpen je graag!