Ik mocht voor het magazine Werelds Wonen een column schrijven! Ontzettend leuk om te doen en om nu in een tijdschrift te staan. Tuurlijk kan je hem gewoon lekker in de winkel kopen, maar je kan mijn column ook hier lezen.

Hoe mijn Afrikaanse avontuur mijn interieur bepaalt

Ik neem jullie graag mee in mijn liefde voor Afrika en mijn liefde voor interieur. De afgelopen jaren heb ik mogen genieten van een leven in Zuid-Afrika. Ruim 3 jaar heb ik in Johannesburg gewoond. Met Afrika in mijn hart gesloten ben ik in 2018 weer in Nederland komen wonen. En dat dit land in mijn hart zit, zie je ook terug in mijn interieur. Op verschillende plekken in mijn huis kom je elementen tegen die een herinnering zijn aan ons avontuur. Het leuke is dat je de Afrikaanse woonstijl ook steeds meer in Nederland terug ziet komen. Deze woonstijl laat zich inspireren door de prachtige landschappen, de diversiteit aan culturen, de natuurlijke en juist kleurrijke materialen en natuurlijk The Big Five.

In een Afrikaans interieur zie je veel natuurlijk materialen en speelt hout een belangrijke rol. Het maakt eigenlijk niet uit welk soort hout, als je de natuurlijke vorm maar ziet. Bijzettafels van boomstammen, stoelen van bamboo en rieten manden. De rieten manden hangen bij mij aan de muur, volgens de laatste interieurtrends. Ik heb deze meegenomen uit Afrika, maar ze zijn nu dus ook in Nederland te koop.

Iedereen kent wel de prachtige Afrikaanse stoffen met veel kleur en prints. Ik vind ze geweldig! Wat de meeste niet weten is dat de originele prints ook betekenissen hebben. De gebruikte kleuren hebben betekenis omtrent de sociale status, de leeftijd, de stam en de burgerlijke staat van de drager. De gebruikte symbolen of plaatjes hebben meestal een religieus thema of verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis. Tegenwoordig worden deze stoffen ook vaak in het interieur gebruikt en is de stofkeuze een kwestie van smaak. Voor kleine dingen in huis heb ik een flink aantal mooie Afrikaanse waxprints meegenomen. Met een zelfgemaakt boxkleed en wat kleurrijke kussens breng ik subtiel wat Afrikaanse kleuren in mijn interieur. Wil je meer voor een statement gaan dan kan je natuurlijk een meubel laten stofferen met een mooie Afrikaanse print.

Nou was het voor mij heel makkelijk om Afrikaanse spullen mee te brengen naar Nederland. De manden aan de muur, een kleurrijk kleed en veel mooie stoffen heb ik daar gekocht om in Nederland mijn huis mee in te kunnen richten. Maar door de wereldse invloeden in het interieur kan je steeds meer elementen ook in Nederland kopen. Het internet biedt de mogelijkheid om je inspiratie overal vandaan te halen.

Mijn werk in Zuid-Afrika gaf mij ook de mogelijkheid om een bank op maat te laten maken. Ik werkte voor een meubelplatform; daar werden meubelmakers en consumenten bij elkaar gebracht. De meubelmakers werden geholpen door online zichtbaarheid en de consument kreeg de mogelijkheid om een meubel volledig naar eigen smaak te laten maken. En wie wil dat nou niet?! Precies. Dit unieke concept wilde ik naar Nederland halen. Dus na mijn droom te hebben geleefd in Zuid-Afrika ben ik in Nederland begonnen met een nieuwe droom en help ik mensen bij het vinden van meubels en vooral het laten maken van unieke meubels.

Laat je inspireren door de wereld aan mogelijkheden. Alles wat ergens in de wereld gemaakt is, kan ook in Nederland worden gemaakt!