Alles over Hout

Houten meubels heb je in vele soorten en maten. Maar wat zijn nu de verschillen in kwaliteit, kleur en werkbaarheid. In eerste instantie moet je natuurlijk kiezen voor een houtsoort die je mooi vind. Daarnaast zijn de omstandigheden waarvoor een meubel wordt gebruikt van belang. Is het voor binnen of buiten? En wordt het veel gebruikt, zoals een kast of een tafel in de woonkamer of wordt het minder gebruikt zoals een nachtkastje.

Het is handig om eerst te begrijpen dat we hout in 3 verschillende uitvoeringen kennen, namelijk; massief hout, plaatmateriaal en fineer.

Als een meubel gemaakt is van massief hout, dan is het volledig van hout gemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat je het in elke gewenste vorm kan maken en dat het sterk blijft. Het nadeel is dat het duurder is dan plaatmateriaal en dat hout kan ‘werken’. Als een houten meubel niet goed in elkaar is gezet kan het gaan vervormen.

Plaatmateriaal zijn grote platen houtachtig materiaal. Het voordeel van plaatmateriaal is dat het in grote platen te verkrijgen is en dat het niet snel krom trekt. De bekendste plaatmaterialen zijn: Multiplex (dunne laagjes hout op elkaar geplakt), MDF (kleine vezels die verlijmd zijn), Spaanplaat (allerlei soorten houtsnippers samen gelijmd). Een nieuwkomer is Bamboe, gemaakt van bamboestengels. Dit heeft een natuurlijke uitstraling en is heel sterk.

Fineren betekent ‘bekleden met hout’. Tegenwoordig is fineren niet alleen maar meer bekleden met hout, maar kan iets ook gefineerd worden met verschillende kunststoffen. Maar de basis blijft hetzelfde: een drager (meestal massief hout of plaatmateriaal) wordt aan beide zijden bekleed met een laagje materiaal.

De bekendste soorten hout die voor meubels gebruikt worden zijn:

  1. Vuren; Zachthout (naaldhout), vuren hout is erg licht van kleur en komt uit Europa. Het is goedkoop en wordt veel gebruikt in de bouw voor binnen toepassingen, voor buiten is vuren niet geschikt.
  2. Grenen; Zachthout (naaldhout), het is overal te verkrijgen en wordt veel gebruikt in de massameubels, voor meubels op maat wordt het een stuk minder gebruikt. Het is geel van kleur.
  3. Eiken; Europees hardhout, is erg sterk en kan goed tegen vocht. Zeer kenmerkend door de kleurschakeringen en de nerftekeningen.
  4. Berken; Berken is hardhout met een lichte kleur. Berken heeft meestal kenmerkende zwarte pitjes (mergvlekken) welke een fijne nerf en een rechte draad heeft.
  5. Meranti; tropisch hardhout die roodkleurig is. Het wordt vooral gebruikt in de bouw, voor kozijnen, deuren en trappen.
  6. Teak; Tropisch hardhout, zeer duurzaam en door bepaalde eigenschappen heel geschikt voor buitenmeubilair. Kenmerkend zijn de grove noesten en de kleurverschillen in het hout. Het is tegenwoordig wel schaarst en daardoor duur. Hierdoor wordt Teak ook vaak hergebruikt, dat is beter bekend als Driftwood
  7. Beuken; hard houtsoort die goed kan worden gebruikt voor ronde vorm heeft omdat het goed gebogen kan worden. Het is goed te bewerken en splintert niet.
  8. Notenhout; Dit is ook bekend als walnut ofwel walnoten. Het is Amerikaans hardhout en donker van kleur. Naast meubels wordt het ook gebruikt voor muziekinstrumenten, omdat het zeer sterk is en goed bestand is tegen chemicaliën.

De look en feel van je meubel wordt ook bepaald door de afwerking die voor het hout gebruikt wordt. Je kan er ook voor kiezen om hem niet af te werken. Dit zorgt voor een robuuste en stoere uitstraling. Het nadeel van houten meubels die niet zijn afgewerkt is dat het moeilijk is schoon te houden en dat verkleuring en het ‘werken’ van hout niet wordt tegengegaan. Met afwerking kan je je meubel beschermen. Er zijn 4 soorten afwerking toepasbaar op hout:

  1. Olie; Olie geeft je houten meubel een natuurlijke uitstraling. Olie trekt in het hout en beschermt daarmee het hout tegen vocht. Het is makkelijk bij te werken en beschadigingen zijn niet goed zichtbaar. Het beste is om meerdere lagen olie aan te brengen voor optimale bescherming.
  2. Was; Was is een ouderwetse behandeling van het hout en geeft een natuurlijke uitstraling. Het moet regelmatig herhaald worden om een optimale bescherming te creëren.
  3. Lak; Lak vormt een laag op het hout en kan het hiermee goed beschermen. Het nadeel ervan is dat beschadigingen goed zichtbaar zijn en dat deze ook moeilijk zijn bij te werken.
  4. Beits; Beits is een typisch product dat voor buiten toepassingen bedoeld is. Beits trekt tijdens het aanbrengen diep in het hout waardoor er een goede beschermlaag tegen weersomstandigheden wordt gecreëerd. In tegenstelling tot lak ademt beits waardoor het vocht uit het hout kan verdampen en daardoor rot voorkomen wordt. Kleurbeits geeft je de mogelijkheid om de kleur van het hout naar wens aan te passen.

Uiteindelijk is er veel mogelijk en is de keuze die je maakt helemaal afhankelijk van smaak. Bij Alles Interieur kunnen we jou meubel op maat laten maken en kan je hem daardoor helemaal naar wens samenstellen!

Alles Interieur

Westerstraat 97, Amersfoort

0617232331

eveline@allesinterieur.nl

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands