Alles over Woonstijlen

Iedereen heeft een interieurstijl. Misschien heb je geen idee wat jouw stijl is of weet je het juist heel goed. Als je op zoek bent naar meubels dan is het vaak makkelijk om te weten welke stijl bij je past. Dit maakt het zoeken een stuk gerichter en zorgt ervoor dat al je meubels bij elkaar passen. De meeste mensen hebben niet één stijl maar een combinatie van stijlen.

Basic / Scandinavische woonstijl

Aangezien het aantal zonuren in veel Scandinavische landen beperkt is, is licht in een huis het belangrijkste aandachtspunt. Daarom zijn de muren vaak wit, zodat licht kan reflecteren en er alsnog een lichte ruimte ontstaat. Natuurlijke materialen als licht hout, wol en katoen ondersteunen de Scandinavische woonstijl: elk van deze materialen straalt een mooie, toegankelijke en rustige sfeer uit.

Kenmerkend voor de Scandinavische woonstijl zijn rust, lichte tinten en eenvoud. Doordat het basic en neutraal is deze stijl goed te combineren met een andere woonstijl. Wil je toch kleur toevoegen aan de Scandinavische woonstijl dan passen pastelkleuren en de vergrijsde tinten hier goed bij.

Landelijke woonstijl

Een landelijk interieur wordt gekenmerkt door het gebruik van veel hout met een rustiek uiterlijk. Geen strakke of gladde meubels of afwerkingen, maar juist veel details. De landelijke woonstijl ademt rust, warmte en huiselijkheid uit. Een woonkeuken past helemaal in de landelijke woonstijl. Je ziet ook veel bakstenen muren en houten balken die over de plafonds lopen gecombineerd met een tegelvloer. De meubels zijn comfortabel, robuust en zacht en perfect om helemaal in weg te kruipen. Veel bijzettafels, manden en spiegels en donker hout mag helemaal in de landelijke woonstijl. De kleuren die je het meeste ziet zijn gebroken wit, witgrijs, maar ook warme kleuren zoals beige past hier goed bij.

Moderne Woonstijl

De woonstijl modern staat bekend om strakke lijnen en rechte vormen. De ruimtes zijn vaak rustig en minimalistisch ingericht. De kleuren die je veel ziet zijn bruin, zwart, grijs en wit. Al is er wel vaak een accentkleur die je in de accessoires terug ziet komen. Bij een modern interieur draait het om een vrij rechttoe-rechtaan geheel waarin grafische prints en drukke dessins achterwege worden gelaten en we vooral een mix van metaal, glas en steen zien. Maar ook aluminium, chroom en hout passen er prima bij. In de moderne woonstijl passen ook heel goed design meubels. Dus waar alles recht en strak is kan een gekke uitspatting heel goed werken!

Romantische / Klassieke Woonstijl

In de romantische woonstijl staat symmetrie, antiek, luxe, ornamenten en donkere houtsoorten centraal. Het is een stijl waar je echt van moet houden, het oogt zwaar en soms zelfs vol. De kleurbasis van ieder vertrek is neutraal met daarop decoratieve vormen en opvallende kleuren zoals roze, paars, hemelsblauw en grote dessins. De sfeer is dromerig en de ruimte heeft een ontspannen sfeer. Kaarsen en bloemen versterken het romantische gevoel in huis. Bloemenprints en kant passen erg goed in de romantische woonstijl. En hou je van brocante meubels? dan is de romantische woonstijl helemaal jouw stijl.

Industriële Woonstijl

De woonstijl industrieel herken je vooral aan het stoere karakter. Het is geïnspireerd op de ouderwetse fabriek. Een betonnen vloer en veel staal zijn dan ook veel gezien in de industriële woonstijl. Het wordt getypeerd door robuuste en stoere elementen, je ziet vaak waterleidingen, kabels en buizen door de ruimtes heen. Dat onafgewerkte is ook typisch voor deze woonstijl. Door te combineren met hout en zachte stoffen, zoals velours, kan je zorgen dat je geen kil interieur creëert, maar een fijne woonruimte. Ook zie je veel oude en gebruikte meubels terug in deze stijl. Stalen trappen en deuren zijn heel sterk en waren daarmee uitermate geschikt voor in de fabriek. Tegenwoordig zie je dit veel terug voor de sier en dit geeft de kenmerkende industriële sfeer aan je woning.

Bohemian Woonstijl

Bohemian betekent niet-burgerlijk, uit het Frans vertaald. Hiermee wordt aangegeven dat alles mag en alles kan! De woonstijl Bohemian staat bekend om de bonte kleuren en drukke prints. Je kan ervoor kiezen om all out te gaan met de kleuren op de muur en meubels, maar je kan het ook wat subtieler houden door middel van kleurrijke accessoires en door te combineren met pasteltinten.

Deze stijl komt vooral naar voren in de aankleding van je interieur; prints, franjes en kralen met veel kleuren op kussen, vloerkleden en wandkleden. Het is een stijl met elementen van over de hele wereld. Je ziet veel elementen uit Noord en Zuid Afrika, maar ook Mexico en Zuid-Amerikaanse prints komen terug in de Boho woonstijl. Het gebruik van persoonlijke souvenirs en aandenken aan je reizen komen goed tot zijn recht in de Bohemian woonstijl.

Je hoeft natuurlijk niet de kiezen voor 1 woonstijl, maar combineer ook niet te veel. Houd het bij 2 of 3 stijlen waarbij je één woonstijl als hoofdstijl kiest en veel laat terugkomen. Deze vul je vervolgens aan met wat elementen uit een andere woonstijl. Om de woonstijlen op elkaar aan te laten sluiten kan je ervoor kiezen om maar 1 of 2 kleuren voor je hele interieur te gebruiken.