Alles over Tafels

Een goede en fijne tafel in je huis is heel belangrijk. Als het een prettige plek is om te zitten dan kan je meer genieten van je eten. Daarnaast gebruik je een tafel vaak voor meer dingen dan alleen om aan te eten; om te werken, om spelletjes te spelen en om te knutselen bijvoorbeeld. Hiermee heeft de tafel een belangrijke rol in je woon of eetkamer. Het kiezen van de juiste tafel kan een lastig karwei zijn. Er is tegenwoordig zoveel keus en zoveel mogelijk.

De eerste keuze die je maakt voor de juiste tafel is of je gaat voor een ronde tafel, een ovale tafel, een vierkante tafel of een rechthoekige tafel. Daarna moet je bepalen wat de juiste afmeting is voor je tafel. Een ronde tafel is momenteel erg in trek, maar past zeker niet in elk interieur. Een rechthoekige tafel kan altijd mits deze de juiste afmeting heeft. Voor een looppad moet je 120 cm ruimte houden. Is er geen looppad langs je tafel dan is 70 cm genoeg. En hoeveel personen zitten er doorgaans aan de tafel? Of voor hoeveel personen wil je plek hebben?

De breedte van een tafel is doorgaans tussen de 80 en 100 cm. De lengte hangt af van de ruimte en van hoeveel personen je wilt laten zitten. Hou er rekening mee dat 1 persoon minimaal 60 cm ruimte nodig heeft om te kunnen zitten (breedte eetkamer stoel is tussen de 47 en 53 cm). Een ronde tafel van 120 cm is diameter is doorgaans voor 4 personen.

Het grote voordeel bij het op maat laten maken van een tafel is de mogelijkheid om de perfecte afmeting samen te stellen. Heb je bijvoorbeeld een smallere ruimte voor je eethoek, dan kan je de tafel ook smaller laten maken.

De tweede afweging voor het kiezen van de juiste tafel is jouw stijl. Waar hou je van en hoe ziet je interieur eruit? Als je niet weet welke interieurstijl is dan kan je DEZE blog lezen over interieurstijlen. Als je houdt van landelijk dan is een klassieke tafel met gedetailleerde poten misschien wat voor jou. Hou je van industrieel dan kies je voor stalen poten bij je tafel. Het allerbelangrijkste is natuurlijk wat je mooi vindt. Welke materialen vind je mooi? Wil je graag een houten tafel, een strakke witte tafel, een tafel van beton of een glazen tafel. Bij materiaalkeuze hoort ook de keuze voor de afwerking. Een gelakte tafel heeft een andere uitstraling dan een tafel die geolied is. De afwerking heeft weer invloed op het onderhoud van de tafel.

Een tafel bestaat uit een blad en poten. Zie het als twee losse onderdelen als je op zoek gaat naar een tafel en stel je tafel zelf samen. Alles is mogelijk! Heb je een blad gevonden die je mooi vind en heb je bij een andere tafel poten gevonden die je mooi vind, dan kunnen wij hem naar jouw wens laten maken. Dus ga lekker plaatjes kijken en kies wat je mooi vindt!